مژده خبر- دور دور کردن، پدیده اجتماعی نامطلوبی است که روز به روز بیشتر گریبان جامعه را می‌گیرد؛ جوانان برای وقت‌گذرانی یا کل‌ کل کردن با یکدیگر به ویژه در روزهای پایانی هفته و در خیابان‌های برخی مناطق بالای شهر بی‌هدف بالا و پایین می‌کنند اما سوال اینجاست که چرا «دور دور» شکل گرفته و چرا این رفتار نابهنجار در جامعه ما هر روز در حال گسترش است؟

 

آفتاب تازه، غروب کرده و عقربه‌های ساعت، ابتدای شب را نشان می‌دهد. چند ساعتی از دقایق اوج آمد و شد در سطح شهر گذشته اما خیابان‌هایی همچون ملاصدرا، وزیری و مجدالعلما در منطقه صفاییه شهر یزد، همچنان در ترافیک غرق است؛ ترافیکی که طی کردن یک مسیر پنج دقیقه را به چند ساعت تبدیل می‌کند و این در حالیست که هیچ نشانه‌ای از حادثه‌ای که این گره ترافیکی را توجیه کند، به چشم نمی‌آید.

برخی از رانندگان، کسبه و ساکنین این منطقه از شهر که قصد عبور از این بلوارها را دارند، کلافه از کندی عبور و مرور، تلاش می‌کنند راه میان‌بری را در کوچه پس کوچه‌ها بیابند اما برخلاف آنها، رانندگان بسیاری هم هستند که هیچ عجله‌ای برای رفتن ندارند و نه‌ تنها کلافه نیستند بلکه از ترافیک هم لذت می‌برند چرا که مقصد سرنشینان این خودروها، توقف در همین ترافیک است چرا که هدفشان وقت‌ گذرانی یا کل‌ کل کردن با دیگر جوانان است.

جمع زیادی از این خودروها برای عبور به این منطقه نیامده‌اند، هدف آنها از آمدن، ماندن است؛ این افراد ساعت‌های طولانی در این منطقه می‌مانند و بارها و بارها طول خیابان‌های ملاصدرا و وزیری را طی می‌کنند؛ پدیده عجیبی که به «دور دور» معروف شده است.

دور دور کردن، پدیده اجتماعی نامطلوبی است که روز به روز بیشتر گریبان جامعه را می‌گیرد؛ البته این معضل اجتماعی این روزها و  پس از نزاع و درگیری در خیابان ملاصدرا منطقه صفاییه شهر یزد که منجر به قتل یک جوان ۲۴ ساله توسط زنی ۳۰ ساله شد، به بحث داغ بسیاری از شهروندان و محافل بدل شده است.

این موضوع سبب نارضایتی شهروندان شده و پای پلیس را نیز به ماجرا باز کرده است به طوری که نیروی انتظامی طی هفته‌های گذشته به خصوص پس از اتفاقات اخیر و به دنبال درخواست‌های مردمی، به‌طور جدی به این معضل اجتماعی ورود کرده تا بساط «دور دور» را از خیابان‌ها برچیند.

پلیس بساط «دور دور» را جمع می‌کند

به گفته سردار «عباسعلی بهدانی‌فر» فرمانده انتظامی استان یزد، پدیده دور دور در منطقه صفائیه سبب بروز مشکلات فراوانی شده و اعتراض مردم را به همراه داشته و مردم از پلیس انتظار دارند با مسببان این موضوع برخورد کند.

وی با اشاره به حوادث اخیر و وقوع قتل در صفائیه یزد گفت: نزاع و درگیری بین سرنشینان خودرو منجر به قتل یک شهروند یزدی از سوی یک فرد غیربومی شد.

سردار بهدانی‌فر یکی از دلایل بروز این قتل را دور دور تعدادی از جوانان در پنجشنبه‌ شب ها در منطقه عنوان کرد و افزود: تقویت و پایش تصویری این منطقه آغاز شده و خودروهایی که دور دور کرده و برای مردم ایجاد مزاحمت می‌کنند، توسط پلیس اعمال قانون خواهند شد و به پارکینگ منتقل می‌شوند.

علل و چرایی بروز پدیده «دور دور»

«بهروز اسلامی» جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با ایسنا، بحث «دور دور» را از جنبه‌ها و زوایای مختلف مورد ارزیابی قرار می‌دهد و می‌گوید یکی از دلایلی که افراد به دور دور روی می‌آورند، تمایل به دیده شدن است؛  نوجوانان و جوانانی که در خانواده و محیط‌های اجتماعی مورد توجه قرار نمی‌گیرند، غالبا برای جبران این کمبود، به دور دور کردن برای دیده شدن روی می‌آورند.

وی اضافه می‌کند: بحث دیگر در این رابطه، شیوه‌ی گذران اوقات فراغت است که بسیار متاثر از سبک زندگی افراد و پایگاه اقتصادی اجتماعی آنها و مسائلی از این دست است؛ امروز در جامعه‌ی یزد با کمبود برنامه‌های فرهنگی، هنری و ورزشی مواجه هستیم و از طرفی جنس این برنامه‌ها نیز پاسخگوی نیازهای برخی جوانان امروزی نیست و آنها را راضی نگه نمی‌دارد لذا برخی برای پرکردن اوقات فراغت خود به روش های دیگری همچون دور دور روی می‌آورند.

اسلامی خاطرنشان می‌کند: عامل دیگر در این رابطه، فقدان هدف و کاهش انگیزه در طول روز و حتی در طول زندگی برخی جوانان امروزی است که منجر به روی آوردن آنها به پدیده دور دور و جستجوی هیجان و بعضاً تخلیه هیجاناتشان در خیابان می‌شود.

وی در این خصوص تصریح می‌کند: متاسفانه شاهدیم که در میان برخی جوانان، هدفی برای ادامه زندگی و استفاده از طلایی‌ترین دوران زندگی یعنی جوانی ندارند و همین فقدان هدف، با کاهش انگیزه نیز همراه است بنابراین جوانان برای گذراندن ساعات و لحظات خود به خیابان رجوع می‌کند تا بتواند هیجانانت خود را در آنجا تخلیه کنند.

این استاد دانشگاه می‌گوید: نکته دیگر، موضوع بیکاری و کاهش مسئولیت پذیری در میان جوانان است به طوری که امروزه با افزایش سن ازدواج در میان جوانان و کاهش تمایل آنها به تشکیل خانواده، شاهد انباشت مجردان در کشور و استان یزد هستیم که خود این موضوع نیز تحت تأثیر متغیرهای فردی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی، خاصه مؤلفه‌هایی همچون تغییر سبک زندگی و کاهش مسئولیت‌پذیری در میان جوانان است.

وی عنوان می‌کند: وقتی جوانان با فقدان هدف و انگیزه مواجه هستند و سبک زندگی آنها تغییر یافته و با کاهش مسئولیت پذیری دست و پنجه نرم می‌کنند، طبیعتاً کمتر به دنبال تشکیل خانواده هستند که امروزه این موضوع با گسترش رسانه‌ها و سهل الوصول بودن دسترسی به جنس مخالف می‌تواند تبدیل به تشدید کننده دور دور کردن جوانان در خیابان‌ها شود.

یک خیابان با «دور دور» بازها

«سامان» یکی از افراد پای ثابت «دور دور» آخر هفته‌های ملاصدرا است، او می‌گوید: در این دور دور کردن‌ها از هر ماشین و سرنشینی که خوشم بیاید، آیینه به آیینه و موازی با آن حرکت می‌کنم و با سرنشینانش تا انتهای خیابان صحبت می‌کنم، البته با بعضی‌ها هم دوست می‌شوم و تمام این ماجرا، هر دفعه و با آدم‌ها و ماشین‌های مختلف تکرار می‌شود.

دختری تقریبا ۲۰ تا ۲۵ ساله به نام هستی هم می‌گوید: زیاد نه، ولی چند هفته یکبار با «دور دور» و چرخیدن توی خیابان با دوست و رفقا و معمولاً شب‌های تعطیل، مثل یک قرار نانوشته، دور هم جمع می‌شویم و با بالا و پایین کردن این خیابان‌ها، خودمان را سرگرم می‌کنیم.

وی موزیک با صدای بلند، شادی و خنده، رو کم‌ کردن و حال‌گیری را تفریحی می‌داند که برای پاسخ به نیازهای درونی و پر کردن خلأهای روحی‌ خود و دوستانش است.

گرفتاران ناخواسته‌ی «دور دور» ها

«فاطمه» یکی از شهروندان عادی که برای رسیدن به یک قرار کاری مهم مجبور به عبور از خیابان ملاصدرا بوده و در این ترافیک مانده است، به خبرنگار ایسنا می‌گوید: شما تصور کنید یک قرار مهم داشته باشید و یک ساعت در ترافیک خیابانی بمانید که در حالت عادی می‌توان آن را چند دقیقه‌ای طی کرد؛ ترافیکی که هیچ دلیلی برای آن وجود ندارد و فقط برای جولان یک عده بچه پولدار بیکار بوجود آمده است.

«وحید» سرنشین یکی دیگر از خودروهایی که ناخواست در این ترافیک گرفتار شده است، اظهار می‌کند: مسیر خانه ما از این محدوده‌شهر دسترسی دارد و در حالت عادی برای گذر از این بلوار و رسیدن به خانه ۱۰ دقیقه در راه هستم اما زمانی که ترافیک باشد باید بی‌دلیل، این مسیر را در دو ساعت طی کنم چرا که برخی که حالتی غیرطبیعی دارند، در وسط خیابان برای گپ زدن با ماشین کناری توقف کرده و حتی جرات نداریم به انها اعتراض کنیم یا تذکر بدهیم.

«دور دور» برای طبقه‌ی خاصی نیست

دو نکته بسیار مهم در مصاحبه‌ها به چشم می‌خورد؛ یکی حضور افرادی عمدتاً با خوردوهای لوکس که در «دور دور» ‌ها وقت‌گذرانی می‌کنند و دیگری، حضور برخی افراد که دور دور را تفریحی کم‌هزینه و جذاب می‌دانند.

گزارش های میدانی خبرنگار ایسنا از سطح شهر و حضور در دور دورها نیز نشان می‌دهد که افراد در هر سطح مالی و طبقه اجتماعی حتی با خودروهای ارزان‌ قیمت و موتورسیکلت نیز به این دور دورها پیوسته‌اند؛ حضوری که حتی گاهاً به درگیری‌های خونین و چاقوکشی نیز انجامیده است!

و در نتیجه؛

ضرورت برخورد پلیس با جمع آوری پدیده و بساط «دور دور» برای حفظ آرامش و امنیت روانی جامعه انکارناپذیر است اما باید این واقعیت را بپذیریم که به‌وجود آمدن این پدیده اجتماعی، محصول رفتار نادرست، غفلت‌ها و سیاست‌گذاری‌های اشتباه در حوزه‌های مختلف به‌ویژه فرهنگی و اقتصادی و همچنین نتیجه عملکرد ضعیف بخش‌های فرهنگی کشور و استان است که نتوانستند فرهنگ اسلامی و ایرانی را در جامعه نهادینه کنند.

باید بپذیریم که حتی اگر پلیس هم به موضوع «دور دور» ها پایان دهد، تا زمانی که نظام اقتصادی و فرهنگ عمومی اصلاح نشوند، آثار سوء این رفتار خطرناک، خود را در جایی دیگر و به‌ نحوی دیگر نشان خواهد داد.

بی‌تعارف باید قبول کنیم که حل کردن این موضوعات با اهرم نیروی انتظامی، تنها مسکنی کوتاه‌مدت است و اگر هم بخواهیم موضوع را به رفتار نابهنجار عده‌ای خاص تقلیل دهیم، در واقع خود را فریب داده‌ایم و دیری نخواهد گذشت که ناهنجاری‌ها به شکل گسترده‌تر، دوباره سر باز خواهند کرد.

بی‌تعارف باید قبول کنیم که حل کردن این موضوعات با اهرم نیروی انتظامی، تنها مسکنی کوتاه‌مدت است و اگر هم بخواهیم موضوع را به رفتار نابهنجار عده‌ای خاص تقلیل دهیم، در واقع خود را فریب داده‌ایم و دیری نخواهد گذشت که ناهنجاری‌ها به شکل گسترده‌تر، دوباره سر باز خواهند کرد.