به گزارش خبرنگار مژده خبر به نقل از روابط عمومی و امور رسانه اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه، از سال ۱۹۹۷ میلادی هر ساله روز دوم فوریه بعنوان روز جهانی تالابها معرفی شده است.
احد جلیلیان مدیر کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه با اشاره به نقش تالابها گفت: این اکوسیستمها به اندازه هر عضو دیگر طبیعت در سلامت و حفظ تعادل کره زمین نقش حیاتی دارند و ۵۰ درصد از تنوع زیستی جهان در تالابها قرار دارد.
وی افزود: عواملی از جمله، آلودگی تالابها، عدم تأمین حقابه، کاهش بارشها و … این اکوسیستمهای باارزش را تهدید میکنند و هر گونه تلاش در راستای شناساندن اهمیت تالابها می تواند گام تاثیرگذاری برای تحقق ارائه خدمات زیستمحیطی، اقتصادی و اجتماعی تالابها و کارکرد تالاب در زمینه کاهش تغییرات اقلیمی باشد.
جلیلیان خاطر نشان کرد: در استان کرمانشاه تالاب زیبای هشیلان در فاصله ۳۱ کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه در دهستان الهیارخانی در مسیر جاده کرمانشاه-روانسر واقع شده و محلی بسیار مناسب جهت پژوهش های پرنده شناسی و طبیعت گردی است.
این مقام مسئول گفت: ارتفاع متوسط تالاب از سطح دریا ۱۳۰۰ متره و زیستگاهی مناسب برای پرندگانی مثل لک لک، حواصیل، بوتیمار ، غاز خاکستری و انواع اردک محسوب میشود. روباه و شنگ هم در اطراف تالاب به وفور دیده میشود. تالاب هشیلان در یک منطقه دشتی با شیب مختصر از شمال به جنوب قرار گرفته است.
مدیر کل حفاظت محیط زیست استان تصریح کرد: در داخل و حاشیه تالاب جانوران مختلفی از گونههایی متنوع زندگی میکنند به طوری که بر اساس بررسیهای به عمل آمده، هر ساله با شروع بارانهای پاییز و سرد شدن هوا پرندگان زیادی از آسیای مرکزی به این زیست بوم میآیند و زمستان را در این تالاب میگذرانند.
مقام ارشد محیط زیست استان بیان کرد: این تالاب مأمن و مأوای مناسبی جهت گذران زمستان برای تعداد زیادی از پرندگان مهاجر آبزی و کنارآبزی به شمار میرود.
وی گفت: پوشش گیاهی سطح تالاب علفی است که به صورت گیاهان آبزی در داخل آب رشد کردهاند و در داخل و حاشیه تالاب جوندگانی از خانواده موشها و پستاندارانی همچون گرگ، روباه، خرگوش، شغال و گربه وحشی زندگی میکنند.
جلیلیان ارتفاعات خورین واقع در شمال و شمال غربی تالاب، زیستگاه مناسبی برای حیات وحش دانست و این تالاب را مأمن و مأوای مناسبی برای زمستان گذرانی تعداد زیادی از پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی معرفی کرد.
مقام ارشد محیط زیست استان در ادامه افزود: هشیلان که به دلیل مأوا دادن به پرندههای مهاجر جزء منطقه “شکار و تیراندازی ممنوع” در نظر گرفته شده است، تنها تالاب استان کرمانشاه است که به عنوان یک اکوسیستم آبی همواره مورد توجه علاقه مندان به طبیعت گردی بوده است و بر اساس بررسیهای به عمل آمده، هر سال با شروع بارانهای پاییزی و سرد شدن هوا، پرندگان زیادی از آسیای مرکزی به این زیستبوم آمده و زمستان را در این تالاب می گذرانند.
جلیلیان در پایان گفت: نام تالاب بر اساس گویش کردی، مرکب از دو بخش «هشی» به معنی مار و «لان» به معنای خانه است. و بنابراین نام هشیلان به معنی لانهی ماران است زیرا در این تالاب تعداد زیادی مار به ویژه مار آبی و مار چلیپر وجود دارند. لاک پشت خزری یا گونه لاک پشت برکهای و لاک پشت مهمیزدار در این زیستگاه به فراوانی یافت میشوند.
Tuesday, 28 January , 2025