مژده خبر- اتفاقات مهم و راهبردی در بسیاری از حوزه های بر زمین مانده کشور یکی پس از دیگری در حال به وقوع پیوستن است؛ از احیای دیپلماسی عزتمندانه تا عضویت در شانگای و بریکس و دهها برنامه با کشورهای آسیایی، اروپایی، آفریقایی و آمریکای لاتین.

بریکس چیست؟

بریکس یک گروه متشکل از قدرت های اقتصادی نوظهور است که از به هم پیوستن حروف اول این کشورها ایجاد شده؛ از سال ۲۰۰۶ چین، هند، برزیل، روسیه و بعداً درسال ۲۰۱۰ آفریقای جنوبی. در نشست اخیر ۷۰ کشور در اجلاسیه بریکس شرکت کردند که ایران عضویتش در آن رسما اعلام شد، این یعنی شروعی بر حذف آمریکا و اعتبار به ارز ملی هر کشور صاحب عضو در این مجمع و قدرت آن یعنی ۴۳درصد جمعیت جهان، زیر چتر ۳۰ درصد جمعیت جهان، ۲۱ تریلیون تولید ناخالص، ۷۰ درصد رشد GDP از ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۰. در واقع بریکس یک ائتلاف فراقاره‌ای به شمار می‌آید که ساختار جدیدی را برای اقتصاد و سیاست جهانی فراهم کرده است.

اعضای بریکس شورای تجاری پنج کشوری است که در ابتدای قرن با سریع‌ترین رشد، اقتصادهای «نوظهور» بودند و اکنون دست‌ کم یکی از آنها یعنی چین را باید قدرت اقتصادی تثبیت ‌شده دانست تا نوظهور. درحال حاضر دو کشور عضو بریکس، عضویت دائم شورای امنیت را داشته و سه کشور دیگر داعیه عضویت دائم در شورای امنیت و اصلاح ساختارهای سیاسی و مالی جهانی را دارند.

یکی از مهم‌ترین دلایل اهمیت گروه بریکس که پتانسیل بالایی برای تاثیرگذاری بر اقتصاد جهانی دارد، رشد پرشتاب اقتصادی و نفوذ آن در امور جهانی است که به واسطه دارا بودن نیمی از جمعیت جهان و بین ۲۵ تا ۲۸ درصد از ظرفیت اقتصاد جهانی و همچنین منابع انسانی و طبیعی غنی حاصل آمده است. به باور کارشناسان این ائتلاف قدرتمند جهانی که بدون مشارکت اروپا و آمریکا تشکیل شده و این ظرفیت را دارد تا صدایی قوی در مجامع و مباحث مهم اقتصادی و سیاسی بین‌المللی باشد، می تواند سیطره نظم مسلط فعلی را به چالش بکشد.

اما مهمترین فواید بریکس برای ایران، وجود یک بانک مشترک برای اعتبار بخشی به ارزهای کشورهای عضو بریکس است که «بانک توسعه نوین» نام دارد. این بانک، که یک بانک توسعه چندملیتی توصیف شده، سامانه اعلام پرداختی برای کشورهای عضو دارد که جایگزینی برای سوئیفت، سامانه مالی ارتباطات بین‌بانکی جهانی است. یکی از مهمترین اهداف مطلوب کشورمان برای پیگیری چندجانبه‌گرایی در کنار دیگر ائتلاف‌ها و ساختارهای مهم مانند شانگهای، اوراسیا، سیکا، آسه‌آن و… در عرصه‌ی سیاست خارجی و روابط بین الملل می باشد.

فایده دیگر آن را می توان در موقعیت ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک، منابع غنی انرژی، نیروی انسانی متخصص و کارآمد، پیشرفت‌های چشمگیر در عرصه‌های مختلف و ثبات پایدار سیاسی مورد توجه اعضای #بریکس دانست.

هم افزایی اقتصادی ایران با اعضای بریکس که سال ۲۰۲۳ میزان درآمد آنها ۳درصد بیشتر از G7 بود کمک شایانی در حل بسیاری از مشکلات اقتصادی خواهد کرد.

یکی دیگر از فواید این دیپلماسی عزتمندانه وپیوستن به #بریکس، فروش نفت با بهترین شیوه مبادلاتی با ارزش ارز کشورمان و تبادل ارز خریدار با اختیار کشور در دریافت ارز یا تهاتر.

یادمان نرفته آخرین فروش نفت با برجام تنها ۲۰۰ هزار بشکه بود!

کجا هستند آنانکه مدعی اند هر پیشرفت دیپلماتیکی میوه برجام است. آنانکه ادعایشان گوش فلک را کر کرد که تنها ما زبان دنیا را می دانیم، و این برجام است که گره گشای همه چیز، از جمله آبِ خوردن مردم است نه #شعار. اما در مقام عمل، پس از ٨ سال اتلاف وقت، دولت را با ۴۸۰ هزار میلیارد کسری بودجه تحویل دادند و آب سردی بر سر هواداران خود ریختند.

نکته حائز اهمیت این است که موفقیت های چشمگیر دولت فعلی در شرایط فتنه گون، جنگ ترکیبی و شناختی نظام سلطه و سکوت جریان‌های سیاسی همسو برای انزوای بین المللی ایران شکل گرفته است. ایران قوی، ظرف کمتر از یک سال هم به شانگهای و هم به بریکس پیوسته و هم منابع بلوکه شده را یکی پس از دیگری آزاد نموده و می نماید. به علاوه ارتباط مؤثر و معجزه گونی با کشورهای همسایه پیدا کرده است. مضاف بر اینکه بیش از ۵۰۰۰ کارخانه و کارگاه تعطیل شده با برنامه جدی دولت و با عزم جهادی به چرخه کشور برگشته است که ان شاالله در ماه‌های آینده رونق اقتصادی عملی را خواهیم دید و این در عمل اتفاق می افتد نه در شعار.

✍ محمد نظری فرد

 

  • منبع خبر : مژده خبر