مژده خبر- در این مطلب بهداشتی یکی از کارکنان واحد آموزش مرکز آموزشی درمانی دکتر محمد کرمانشاهی آقای عمی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار مژده خبر چگونگی مصرف داروها در کودکان را توضیح می دهد و ....

 

سوسپانسیون ها:
سوسپانسیون فرآورده ای مایع مانند شربت ها بوده که حاوی ذرات رسوب کننده است.
پس از مدتی که دارو را در محلی بی حرکت قرار دهید بخشی از آن رسوب می‌کند.
در زمان مصرف باید دارو را تکان بدهید تا ذرات رسوب کرده در سراسر آن به صورت یک نواخت پراکنده شود
اگر بدون تکان دادن دارو آن را مصرف کنیم باعث می شود تا غلظت کمتری از دارو در ابتدای درمان به بیمار برسد و در دفعات بعدی به دلیل باقی ماندن بخش عمده‌ای از دارو بیمار دچار علائم ناشی از مصرف بیش از حد شود.
قرص ها و کپسول ها:
قرص ها و کپسول ها گاهی در دهان گلو با مری می چسبند. برای ممانعت از این حالت می توان اندکی آب جهت خیس کردن مسیر بلع قرص خورد. گذاشتن قرص در انتهای زبان به راحتی بلع کمک می کند. میزان کافی آب برای حرکت این ترکیبات دارویی در مسیر مری و انتقال دارو به معده ضروری است.
برای بلع دارو نباید اقدام به له کردن قرص یا کپسول کرد.
گاهی پوشش کپسولی یا پوشش قرص جهت انتقال سالم قرص به درون روده ها است تا دارو از اثر اسید معده حفظ شود. با خرد کردن دارو این اثر حفاظتی و خود به خود اثر دارو از بین می رود. تعدادی از داروها می توانند باعث تحریک مری شوند.
این داروها را باید با میزان مناسبی از آب نوشید و تا ۱ تا ۲ ساعت نباید در حالت خوابیده قرار گرفت. نمونه آن کپسول داکسی سیکلین و قرص کلسیم است.

قرص های زیرزبانی برای جذب درون دهان ساخته‌شده‌اند اندکی سوزش با تلخی در حین گذاشتن دارو ایجاد میشود اگر با گذاشتن این داروها هیچ حس سوزش یا تلخی بیمار نداشته باشد دالبر خرابی دارو بوده و باید تعویض شود.
قرص های مکیدنی گلو حاوی موادی هستند که در دهان آزاد می شوند تا علائم ناشی از آسیب در گلو و در دهان را به کاهند اینها را باید در دهان گذاشت و اجازه داد که در دهان جذب شده و از بین بروند و این قرص ها را نباید بلعید برای مدتی بعد از مصرف دارو چیزی ننوشد.
قطره ها:
از تماس ظرف محتوی پماد و قطره های استریل با بدن ممانعت کنید در صورت برخورد از شستن با آب خودداری کنید برای شرایط خواندن قطره چشمی بنشینید یا دراز بکشید و صبر را به عقب داده و پلک پایینی خود را به پایین کشیده تا فضایی باز شود سپس قطرات لازم را به درون این فضا چه کانده و چشم خود را ببندید و سعی کنید که پلک نزنید برای یک تا دو دقیقه گوشه چشم نزدیک بینی را به فشار دهید تا قطره در محوطه چشم باقی بماند اگر در حین استفاده از این ترکیبات متوجه تغییر رنگ یا ایجاد ظرف آتی شدید که در ابتدای استفاده وجود نداشته دارو را مصرف نکنید برای قطره های گوشی باید کانال گوش را که مارپیچ است به مسیر مستقیم تبدیل کنیم تا دارو به تمام گوش برسد برای این کار در کودکان لاله گوش را به پایین و عقب و در غین به بالا و عقب بکشید پس از چکاندن برای چند ثانیه صبر را کج نگه دارید که قطره‌ها بیرون نریزد پس از چکاندن قطرات لازم است برای مدتی دارو در گوش بماند که در این صورت طبق دستور پزشک ممکن است لازم به استفاده از تکه های پارچه کتان باشد اگر قطره سبز یا گرم تر از بدن باشد می‌تواند ایجاد تحریک و حتی سرگیجه کند برای ممانعت از این شرایط می‌توان قطره چکان را درون دستها چند دقیقه ای نگه داشت تا هم دمای بدن شود �ره بینی را می توان به دو روش استفاده کرد در روش اول سر را به سمت عقب داده و قطرات لازم را به درون سوراخ بینی میچکانی د را برای ۵ تا ۱۰ دقیقه در حالت خمیده به عقب نگه می‌دارید این مدت به آرامی نفس بکشید تنفس شدید می تواند دارو را به سمت حلقه کشانده و هم اثر دارو را کم کند و هم باعث بروز سرفه شود در روش دوم در حالت سجده قرار گرفته و تا حد امکان صرف را به سمت جلو خم می‌کند سپس خطرات لازم را تکانده و برای دقایقی در این حالت می‌مانید این روش بهتر تحمل می شود.
اسپری ها:
برای اسپری گلو که برای بیماریهای تنفسی استفاده می شود از دو روش استفاده میشود در روش اول از مخزن های مخصوصی برای اسپری کردن دارو در آن و سپس تنفس در درون مخزن استفاده می شود در این روش ابتدا مخزن را که دارای دو سر دهانی و سر مخصوص اسپری است را در �ون دهان قرار میدهیم سپس اسپری را در بخش دیگر قرار داده و اقدام به اسپری میکنیم در حین اسپری کردن بیمار از طریق دهان نفس می کشد دقت کنید که قبل از اقدام به اسپری باید آن را چند مرتبه تکان داد برای جذب مناسب دارو باید هر بار که اسپری انجام می‌شود تا دفعه بعد یک دقیقه فاصله باشد تا میزان کمتری از دارو به سطح مخزن به چسبد در روش دوم میتوان اسپری را در چند میلی متری دهم قرار دارد داده و در حین دم کشیدن نفس به داخل اقدام به انجام اسپری کرد در این روش بعد از فرار از هر اسپری لازم است بیمار برای حداقل پنج ثانیه نفس خود را نگه دارد تا میزان بیشتری از دارو جذب شود.
برای گذاشتن شیاف روی پهلو خوابیده و پای راست خود را خم کرده و شیاف را به آرامی به داخل مقعد فرو کنید اگر شیاف به راحتی فرو نمی رود می توانید از پارافین یا وازلین برای لغزنده کردن آن استفاده کنید اگر شیاف در هوای گرم مانده شده و به راحتی وارد نمی شود آن را در لیوان آب سرد یا یخچال قرار دهید و سپس استفاده کنید تعدادی از شیاف ها همچون شیاف های مقعدی باید برای نگهداری حتی در شرایطی همچون یخچال نگهداری شوند گاهی دارو ها در شکل چسب های پوستی جهت جذب مداوم به کار میروند برای جذب بهتر آنها را روی محل هایی که ندارد یا مهری یا موی آن را تراشیده اند میچسبانند زمان چسب را در مکانی که زخم است نچسبانید و در تعویض محل اتصال را تغییر دهید تا حساسیت موضعی کمتری به بروز کند در صورت بروز قرمزی و خارش حتماً به پزشک مراجعه کنید بهتر است روی محل هایی که پوستر حرکت کمتری دارد مثل قفسه سینه یا بازو چسبانده شود با این چسب ها میتوان استحمام کرد.

این مطلب نیازمند ویرایش است ……….

  • منبع خبر : مژده خبر