مژده خبر-مقاله زیر درمورد مطالبه گری مردم از منتخب ملت (رییس جمهور) درانتخابات ۱۴۰۰است.

انتخابات ریاست جمهوری ایران در حالی به روزهای حساس و مهمی نزدیک می شود که این دوره بسیار متفاوت از گذشته خواهد بود به این دلیل که چهار دهه از انقلاب گذشته ولی به خاطر فشارهای خارجی و سوء مدیریت ها همچنان شاهد مصائب و مشکلات زیادی بویژه در سه حوزه مسکن، اشتغال و ازدواج جوانان هستیم. روسای جمهور قبلی هرکدام با گفتمان خاص خود در پی حل این مسائل برآمدند ولی چندان نتوانستند برای رفع دغدغه های مردم بصورت پایه ای و اساسی اقدامی صورت دهند. رئیس دولت سیزدهم با توجه به اینکه فرصتی برای آزمون و خطا ندارد باید کارهای منطقی و اثرگذار انجام دهد وگرنه تداوم وضع موجود باعث افزایش نارضایتی عمومی و بالتبع بالا رفتن هزینه مدیریت کشور میگردد. رئیس جمهور منتخب ۱۴۰۰ به خاطر مشکلاتی که وجود دارد قطعاً روزهای راحت و خوشی را سپری نخواهد کرد و تنها راه موفقیت وی درگرو این خواهد بودکه ضمن استفاده از ظرفیت تمام نهادهای دولتی و غیردولتی و بکارگیری افراد متعهد و متخصص، لازم است گزارش وزراء و مدیرانش در رابطه با خواسته های مردم را با دقت و وسواس خاصی مطالعه کند زیرا در این سالیان یک ضعف بزرگی که وجود داشته عدم همخوانی گزارشات و واقعیات بوده است. رئیس جمهور ضروریست بصورت میدانی و از نزدیک مسائل و دغدعه های مردم را از مرکز تا دور افتاده ترین مناطق کشور را رصد و بدون کوچکترین تعللی برای خواسته های بحق مردم تلاش مضاعف و عمل گرایانه داشته باشد. اگر وی وعده هایش را عملی نسازد به احتمال خیلی زیاد به خاطر فضای مجازی و مطالبه گری مردم برای یک دور بیشتر انتخاب نمی گردد و بدتر از همه مردم را نسبت به انتخابات و حاکمیت بدبین کرده و حتی می توان این گونه پیش بینی نمود که در ادوار بعد افرادی با شعارهای مردم محور و با ژست تحول گرایانه با هدف رسیدن به منافع شخصی و جناحی با کمترین هزینه بر موج سوار شده برای سالیان مردم را با کوله باری از دردها در گروگان خویش قرار دهند.
در راستای رفع نیازهای اساسی مردم و افزایش اعتماد عمومی مهمترین اولویت های رئیس جمهور منتخب ۱۴۰۰ عبارتند از:
۱ ) براساس آخرین آمار نفوس و مسکن سال ۹۵ بیش از ۱۸ میلیون و ۱۰۰ هزار خانوار در کشور وجود دارد که از این تعداد حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار، معادل ۳۰.۷ درصد مستاجر هستند به نوعی یک سوم مردم در این سرزمین پهناور در تامین اولین نیاز خویش یعنی داشتن سرپناه که در قانون اساسی ذکر آن رفته، دچار مشکل هستند. به خاطر نبود راهبردهای کارآمد در ساخت و ساز مسکن، حاشه نشینی به بیش از ۱۳ میلیون نفر رسیده است. رئیس جمهور باید بداند خرید مسکن از توان اکثر مستاجران و حاشیه نشینان خارج شده و تنها دولت می تواند با راه اندازی تعاونی های ساخت و ساز و کمک های منطقی و اصولی با حل این مسئله، ضمن امنیت پایدار، امید را به جامعه بازگرداند.
۲) اولویت بعدی رئیس جمهور توجه به ظرفیت های اقتصادی تمام مناطق کشور از مرکز تا دورافتاده ترین روستاهای مرزی کشور باشد. استراتژی فاصله گرفتن از مرکز، بهره مندی از منابع کاهش می یابد هرگز سرلوحه کار نباید قرار گیرد چرا که این روش بسیار خطرناک، نارضایتی ها را افزون و عاملی تهدید محور برای کشوراست. رئیس جمهور باید توسعه متوازن در کل کشور در نظر بگیرد و از مرکزگرایی که سالیان سال اشتباهی بدان توجه شده پرهیز کند. وی می تواند با احصا ظرفیت های هر منطقه برای اشتغال و ریشه کنی فقر از سرمایه عظیم جوان کشور استفاده بهینه کند و با این اقدام ضمن ایجاد اشتغال برای جوانان و تحصیل کردگان، جلوی بسیاری از آسیب های اجتماعی مانند طلاق، اعتیاد، خودکشی، سرقت، مهاجرت و… را می گیرد و در امتداد آن مقبولیت و مشروعیت حاکمیت بیشتر و تضمین می گردد.
۳) اولویت بعدی که تا حدودی در گرو انجام دو اولویت قبلی است حل مسئله ازدواج جوانان و فرزندآوری می باشد. هم‌اکنون بیش از ۱۳ میلیون مجرد در کشور وجود دارد اگر برای آن در سال ۱۴۰۰ چاره جویی عملی نشود بعد از آن در آستانه پیری قرار می گیرند و هرگز این فرصت طلایی دیگر تکرار نمی شود. رئیس جمهور باید از برخی ساز و کارهای تشویقی – حمایتی که در جهت تسهیل امر ازدواج جوانان و فرزند آوری غیر واقع بینانه است، پرهیز نمایید و با بهره گیری از دانش نخبگان و راهکارهای صحیح امر ازدواج و فرزند آوری را تسهیل کند. می توان متذکر شد که یکی از نمودهای کارآمدی رئیس جمهور و حتی حاکمیت حل دغدغه ازدواج جوانان و فرزندآوری است که اگر در این مقوله فرصت سوزی شود در آینده نزدیک آسیب های جبران ناپذیری به اقتصاد و فرهنگ کشور زده خواهد شد.
خلاصه کلام این که:«اگر نیازهای مردم جایگاهی درگفتمان رئیس جمهور ۱۴۰۰ نداشته باشند و برای رفع دغدغه هایشان اقدامات عینی و عملی صورت نگیرد به صورت تدریجی اعتماد عمومی نسبت به حاکمیت و رئیس جمهورمنتخب بسیار کم رنگ تر می شود و دقیقاً دشمنان از همین نقطه راهبردهای خود را با جنگ نرم و سخت(دورنی و بیرونی) پیاده می کنند».

  • نویسنده : ✍️ دکتر علی جعفری پژوهشگر و مدرس دانشگاه
  • منبع خبر : مژده خبر