به گزارش خبرنگار مژده خبر، لحظاتی پیش از آسمانی شدن شاعر متعهد کرمانشاهی و برجسته کشوری با خبر شدیم که برای مان بسیار تلخ بود طی چند روز، دو عزیز را از دست دادیم. استاد و هنرمند متعهد کرم دوروز پیش به رحمت خدا پیوست. واین بار خبر تلخ کوچ ابدی هنرمندی دیگر رسید و….. […]

به گزارش خبرنگار مژده خبر، لحظاتی پیش از آسمانی شدن شاعر متعهد کرمانشاهی و برجسته کشوری با خبر شدیم که برای مان بسیار تلخ بود طی چند روز، دو عزیز را از دست دادیم. استاد و هنرمند متعهد کرم دوروز پیش به رحمت خدا پیوست. واین بار خبر تلخ کوچ ابدی هنرمندی دیگر رسید و…..

 

گزیده‌ای از زندگی استاد محمد جواد محبت:

محمد جواد محبت کودکی و تحصیلات را در کرمانشاه گذراند و سپس به عنوان معلم در روستاهای قصر شیرین به خدمت مشغول شد. شعرهای او از سال ۱۳۴۰ تا ۱۳۵۴ در مجلات توفیق، خوشه، روشنفکر، دریچه، تهران مصور و هفته‌نامه مشیر چاپ می‌شد. از سال ۶۲ به گروه مولفین کتاب‌های درسی پیوست و آثاری از او در کتاب‌های دوم، سوم و چهارم ابتدایی درج شد. محبت همچنین در زمینه نقد شعر و قصه‌نویسی فعال است. او از آغاز فعالیت خود تا به امروز با کانون شعرا و نویسندگان امور تربیتی اداره کل آموزش و پرورش کرمانشاه و انجمن‌های ادبی رشید یاسمی، شعر جوان و ادیبان ایران همکاری داشته‌است. وی یکی از چهار شاعری است که جایزه شعر فروغ به او اختصاص یافته‌است. وی از شاعران توانا و چهره‌های ماندگار و نام آشنای کرمانشاه و کشور است. وی دارای دیپلم از دانشسرای مقدماتی است و پس از طی مراحل تحصیل به استخدام آموزش و پرورش درآمد.

آثار محمد جواد محبت

آثار محمد جواد محبت شامل موارد زیر است.

از خیمه‌های عاشورا

آن سوی چهره زرد خورشید

موج عطرهای بهشتی(سروده‌هایی برای مجمد)

خانهٔ هل اتی (شعرهای علوی)

آه… ای بانوی طوبی سایه آه… (فاطمیات)

گریهٔ دل ناصبوران (شعرهای عاشورایی)

گلوی سبز آواز (مجموعه شعرهایی برای حضرت امام (ره)

خاطرات سبز (مجموعه شعر نوجوانان)

از مرزهای فریاد (دفتر سروده‌های انقلابی)

گزیده ادبیات معاصر (مجموعه شعر)

قلب را فرصت حضور دهید (مجموعه شعر)

آخرین کتاب در دست انتشار «اشک لطف می‌کند» نام دارد.

رگبار کلمات

دو کاج،نماز و آشنای همیشه خوبان مشهورترین سروده‌های محبت هستند که در کتاب‌های فارسی دوران ابتدایی ایران به چاپ رسیده‌اند.

جوایزی که محمد جواد محبت در دروه های مختلف ازآن خود کرده است عبارتند از:

  1. دریافت جایزه شعر فروغ در سال ۱۳۵۲
  2. ۲٫دریافت دو بار تقدیرنامه در سال‌های جنگ

یکی از همفکران محمد جواد محبت، جلال آل احمد بود. این دودر قصر شیرین باهم آشنا شدند.

محمد جواد محبت در نظر دیگران

یداللّه عاطفى شاعر توانا و نامور کرمانشاهى درباره شعر او چنین می نویسد:

قریحه شاعرى و ذوق فطرى جواد محبت، شاعر حساس و نازک خیال را بیشتر باید در قالب اشعار نوى او جستجو کرد که هرچه سروده نیکو بود. و زبان شعرى مخصوصى دارد. یکى از بهترین اشعار نیمایى و لطیف و شورانگیز او منظومه بلند فصلى از یادها است. این منظومه در عین حال که بازگو کننده خاطرات گذشته شاعر است ولى جاى جاى آن، اندیشه‌هاى اجتماعى و دید سیاسى و مبارزاتى مردم آمیخته است.

گرایش های اجتماعی محبت

محمد جواد محبت بنا به عقیده و آرایی که دارد مخالف جنگ و خونریزی است. بدان علت دربیانیه‌ای که از سوی روشنفکران و آزادیخواهان ایران علیه جنگ آمریکا و عراق صادر گشته‌است، این بیانیه را امضاء کرده وتمایل خودرا به صلح و دوستی ابراز داشت.

در ۸ فوریه ۲۰۱۶ به منظور بزرگداشت محمدجواد محبت، دبستان دخترانه ۱۵ کلاسه مسکن مهر در شهرک دولت‌آباد شهر کرمانشاه به نام وی دبستان محمدجواد محبت نامگذاری شد.

 

 

 

اشعار آیینی در آثار محمد جواد محبت

استاد محمدجواد محبت، چهره‏نام‏آشنای ادب معاصر ایران، به عنوان یک شاعر، بی‏نیاز از معرفی است؛ اما آگاهی از آثار، زبان، صور خیال، حوزه تأثیر، گستردگی دایره واژگانی، سلامت اندیشه، تعهد اجتماعی و جریان سیال، هنرمندانه و شکوهمندی را که او در ادب آیینی ما وارد کرد و پنجره‏ای که روبه آفتاب و افق انقلاب گشود، بی‏تردید نیازمند معرفی و شرح و تفسیر است. دراین فرصت و تحت عنوان کتاب‏شناسی استاد، تنها شاخص‏های کمی آثار وی را بر می‏شماریم.

استاد محبت با آن که از سال‏های جوانی پیوسته ارتباط گسترده‏ای با مطبوعات داشته و علی‏رغم آنکه آثارش از آغاز دهه چهل در نشریانی چون:اطلاعات هفتگی، جوانان، روشنفکر، فردوسی، تهران مصور وتوفیق، چاپ می‏شد. تا سال ۷۹ که نخستین دفتر شعرش در «گزیده ادبیات معاصر» به چاپ رسیده، درجمع‏آوری و چاپ آثارش کوششی جدی مبذول نداشت اما از آن پس تاکنون، به خواهش دوستداران آثارش، یازده دفتر شعر مستقل خویش را منتشرکرده و در ویرایش و گزینش هفت اثر نیز کوشش داشته‏است.

استاد محمدجواد محبت بیش تر اشعار خود را به صورت موضوعی دسته‏بندی‏کرده و منتشر سازد. شعرهای مناقب محمدی(ص) در کتاب «با موج عطرهای بهشتی»، شعر علوی، فاطمیات، اشعار عاشورایی، نمازانه‏ها، بهارانه‏ها ، «شعرجنگ» و «شعر شهادت» از آن جمله‏اند.

به عنوان مثال مجموعه «گزیده ادبیات معاصر» با ۴۳قطعه شعر در قالب‏های آزاد و کلاسیک. نمونه شعری از این دفتر که بیش تر در قالب کلاسیک سروده شده‏ و درباره موضوعات مختلف و…

با بال این پرنده سفر کن

اشعار این دفتر، مجموعه‏ای از «بهارانه‏های» شاعر است که سرشار از نازک خیالی‏ها، تصویرهای هنرمندانه و تجربه‏های شاعرانه از درخت و آب و باد و بهار و طراوت و گل‏هاست. شاعر، با نگاهی دقیق ژرفای طبیعت را می‏شکافد، به درون اشیاء نفوذ می‏کند، همدل و همراه با خیال و خاطره به اشیاء جان می‏بخشد، اما در طبیعت نمی‏ماند، از طبیعت فاصله می‏گیرد و به ماوراء طبیعت می‏رود و انسان را با نردبان دعا به آسمان می‏کشاند.

شهود

عزیزم از تو چه پنهان، بهار در راهست

بهار، با نفس مشک بار، در راهست

جوانه‏های سپیدار می‏دهند نوید

طراوتی که تویی دوستدار، در راه است

نسیم مژده‏رسان، جان تازه می‏بخشد

سپیده با قدم زرنگار، در راه است

بگو به خاطر آشفته، در تبسم گل

قرارجان و دل بیقرار، در راه است …

  • منبع خبر : مژده خبر