موقعیت و تاریخچه روستای کندوله روستای کندوله یکی از ۱۴ روستای هدف گردشگری استان کرمانشاه است که از توابع بخش دینور شهرستان صحنه است. روستای کندوله مرکز دهستان کندوله از توابع بخش دینور شهرستان صحنه در استان کرمانشاه در فاصله ۲۵ کیلومتری شهر صحنه و ۷۵ کیلومتری مرکز استان قرار گرفته است. این روستای […]
موقعیت و تاریخچه روستای کندوله
روستای کندوله یکی از ۱۴ روستای هدف گردشگری استان کرمانشاه است که از توابع بخش دینور شهرستان صحنه است.
روستای کندوله مرکز دهستان کندوله از توابع بخش دینور شهرستان صحنه در استان کرمانشاه در فاصله ۲۵ کیلومتری شهر صحنه و ۷۵ کیلومتری مرکز استان قرار گرفته است.
این روستای زیبا از شمال به کوه کول بزرگ از شمال غرب به کوه خره سیاه و از جنوب به کوه پیر آفتاب محدود میشود و جاده آسفالته و مناسب دارد.
روستای کندوله در ناحیه کوهستانی استقلال یافته و از سطح دریا ۱۹۷۰ متر ارتفاع دارد آب و هوای کندوله معتدل و کوهستانی است در بهار و تابستان معتدل و در پاییز و زمستان سرد است.
برخی بنای روستای کندوله را به دوران آل بویه نسبت میدهند گفته میشود این محل در عصر مکان قلعه رکن الدوله بوده است که بعدها به صورت کندوله درآمده است این نام در تلفظ مردم محلی کنیله نام نامیده می شود بنا به روایت دیگری کند در ترکی به معنی ده است و چون این ده نیز مرکز حکومت الدوله بوده است پس از اختصار به کندوله تغییر یافته است. بناهایی بناهای امامزاده پیر فتح قلعه مردان و آثار باقیمانده دیگر نشانگر قدمت و سابقه تاریخی این روستا است مردم روستای کندوله به زبان کردی سخن میگویند آنها آنها مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
الگوی معیشت و سکونت
درآمد اکثر مردم تای کندوله از باغداری و دامداری تامین می شود علاوه بر فعالیتهای مذکور در این روستا قالیبافی نیز رواج دارد انگور زردآلو سیب گلابی و هلو از مهم ترین محصولات باغی و سر درختی این روستا محسوب میشود و گندم نیز از جمله محصولات زراعی روستاست دامداری مشتمل بر پرورش گاو و گوسفند یکی از فعالیت های اقتصادی مردم روستای کندوله است و شیره کره ماست پنیر و روغن حیوانی از فراورده های لبنی روستا به شمار میآیند گروهی از زنان و مردان روستا نیز به قالی بافی می پردازند.
روستای کندوله در کوهپایه استقرار یافته و بافت مسکونی متمرکز دارد خانه های روستاییان از نوع معیشت و فعالیت روستاییان متاثر شده و غالباً دارای ایوان می باشند عمده مصالح به کار رفته در خانه ها خشت و گل است که هنرمندانه به کار گرفته شده است شده اند دیوار خانه های خشتی به دلیل سرمای سخت زمستان سخت هم است و در قاب روزنه ها پنجره های کوچکی تعبیه شده است که خانه ها مسطح و با تیرهای چوبی و اندود کاهگل پوشیده شده است در ساخت خانه های جدید از مصالح مقاوم آهن گچ و آجر و سیمان استفاده می شود روستا معابر مریضی دارد و در برخی از آنها درختان بلند و نهرهای آب فضاهای دلپذیری را به وجود آوردهاند.
جاذبههای گردشگری
فضای روستای کندوله از نظر طبیعی بسیار دل انگیز و زیباست انگور یکی از مهمترین محصولات زراعی و جذاب آن است.
تاکستان های زیبا و متعددی که در فصل تابستان خوشه های انگور است تاکهای آن آویزان میشوند مناظر بسیار جذاب و چشم نوازی را پدید می آورند به ویژه آنکه روستا در دامنه کوه واقع شده و باغات پلکانی دارد اف روستای کندوله با کوههای احادث شده احاطه شده است که چشم اندازهای بسیار زیبا و تماشایی دارند سطح کوه ها در فصول بهار و تابستان از انواع کمیاب گیاهان خودرو و گلهای رنگارنگ پوشیده می شود و فضای بسیار زیبا و دلکش به وجود میآورد در فصل زمستان نیز کوه ها از برف پوشیده می شوند و جلوه طبیعی خاصی می یابد.
در چند کیلومتری روستا دشت پهناور و معروف دینور واقع شده است دشت دینور از رسوبات رودخانه های تیلور و کنگرشاه به وجود آمده است این دشت به لحاظ مناظر طبیعی بسیار زیبا و منحصر به فرد است.
انواع درختان کیکم، بلوط، گویچ، بلالوگ، ارژن و همچنین پونه، گل گاوزبان، گل کبود، گل ختمی، بومادران و گون ومصارف دارویی نیز دارند، دشت دینور را در بهار و تابستان به بهشتی زیبا مبدل می سازند.
در حوالی دهکده کندوله واقعی نور بخش واقع شده است که محوطه اطراف آن به عنوان گورستان روستا مورد استفاده قرار می گیرد بنای اصلی بقعه نوربخش شامل اتاقی است که از سنگ خشت و گل ساخته شده است واقعه مزبور از آثار مذهبی روستای کندوله است قلعه مروان در بالای کوه لمه ناصیه قلعه در شمال شرقی کندوله واقع شده و مصالح به کار رفته در آن از سنگ و ملات گچ است مردم کندوله معتقدند که این قلعه محل پنهان شدن مروان خلیفه مردی بوده است قلعه مروان نیز از آثار تاریخی این روستاست.
از انواع غذاهای متداول در روستای کندوله میتوان به دوغینه که با بلغور گندم و دوغ ترش پخته میشود، آش شلغم که با شلغم، آب انار و بلغور گندم تهیه میشود. آش ترش که با حبوبات و سبزی های معطر و دوغ پخته می شود و همچنین به نوعی دلمه محلی اشاره کرد.
دسترسی: روستای کندوله از طریق شهرهای کرمانشاه، صحنه و کامیاران قابل دسترسی است و جاده های منتهی به این روستا از شهر های مزبور مناسب آسفالت است.
- منبع خبر : مژده خبر
Monday, 30 December , 2024