مژده خبر- «ولایت مداری یا ولایت پذیری؛ کدام یک برتر هستند»عنوان مطلبی است به قلم کیوان دارابخانی که با هم می‌خوانیم:

 

حـضـرت زیـنـب (س ) در بـزرگ تـریـن حـمـاسـه نـبـرد حـق عـلیـه بـاطـل، و حـمـایـت از ولایـت نقش ‍ مهم و سرنوشت ساز داشته و پیام رسان انقلاب عاشورا بـود. حـضـرت زیـنـب (س ) بـا شـجـاعـتى تحسین برانگیز، رو در روى یزید و مزدورانش ایستاد و پیروزى نهضت حسینى و شکست امویان را اعلام کرد و خطاب به یزید فرمود:
یـا یـزیـد! بـه تـو مى گویم ، هر حقه اى که مى خواهى بزن و هر کارى که مى توانى انـجام بده ، اما یقین داشته باش که اگر مى خواهى نام ما را در دنیا محو بکنى ، نام ما که محوشدنى نیست ، آنکه محو و نابود مى شود تو هستى .

ایـن سـخـنان را زن داغدیده اى اظهار کرد که یزیدیان عزیزترین کسان او را با دلخراش ترین وضع به شهادت رسانده بودند. ایمان محکم و استوار زینب (س ) نیز فوق العاده است ، وقتى ابن زیاد گفت : رفتار خدا را با برادر و خاندانت چگونه دیدى ؟ فرمود:

مـن جـز نـیـکـى نـدیـدم ! خـداونـد شهادت را در سرنوشت آنها مقرر فرموده بود و آنان به قـتـلگـاه خـویـش ‍ پـیـوسـتـند، و به زودى خداوند میان تو و آنان جمع کند. پس بنگر که پیروزى از آن کیست.

حـضـرت زیـنـب (س ) بـدون کـوچکترین واهمه اى در مجلس ((ابن زیاد)) در کوفه و مجلس ‍ ((یـزیـد)) در شـام در مـعـرفى اهل بیت (ع ) و اهداف والاى شهیدان کربلا سخن راند و چهره کریه بنى امیه را به مردم نمایاند.

تفاوت ولایت‌مداری و ولایت‌پذیری

ولایت‌مداری و ولایت‌پذیری دو مفهوم نزدیک به هم هستند، اما تفاوت‌های ظریفی دارند که بیشتر به سطح تعهد، شناخت، و عمل افراد مربوط می‌شود. در ادامه تفاوت این دو مفهوم توضیح داده شده است:

۱- تعریف ولایت‌پذیری

معنا:
ولایت‌پذیری به معنای پذیرش ولایت و اطاعت از ولیّ (رهبری) است. فرد ولایت‌پذیر دستورات و توصیه‌های ولیّ را می‌پذیرد و به آن عمل می‌کند، حتی اگر شناخت کاملی از فلسفه یا دلایل این دستورات نداشته باشد.

ویژگی‌ها:

مبتنی بر اطاعت و پیروی است.

لزوماً نیاز به شناخت عمیق یا تحلیل ندارد.

ممکن است بیشتر جنبه عاطفی یا تکلیفی داشته باشد.

۲- تعریف ولایت‌مداری

معنا:
ولایت‌مداری به معنای پایبندی به اصول ولایت و تلاش در مسیر تحقق اهداف و آرمان‌های ولیّ است. در ولایت‌مداری، فرد علاوه بر پذیرش ولایت، به صورت آگاهانه، فعال و مؤثر در راستای تحقق اهداف آن قدم برمی‌دارد.

ویژگی‌ها:

مبتنی بر شناخت عمیق، تحلیل و اعتقاد است.

فرد ولایت‌مدار، علاوه بر اطاعت، در دفاع از ارزش‌های ولایت و ترویج آن نیز کوشا است.
جنبه تعهد عملی و آگاهانه دارد.

ولایت‌پذیری: فردی که بدون تحلیل یا شناخت کامل، از دستورات ولیّ اطاعت می‌کند و آن را وظیفه شرعی یا اخلاقی خود می‌داند.

ولایت‌مداری: فردی که علاوه بر اطاعت، با فهم عمیق از اهداف ولیّ، در مسیر تحقق آن‌ها گام برمی‌دارد و برای دفاع از ولایت، هزینه‌های اجتماعی یا شخصی را می‌پذیرد.

ولایت‌پذیری، گام ابتدایی در مسیر ارتباط با ولیّ است و اساس آن اطاعت است، اما ولایت‌مداری مرحله‌ای پیشرفته‌تر و آگاهانه‌تر است که به شناخت، تعهد و عمل فعال نیاز دارد. هر دو مفهوم در راستای تقویت جایگاه ولایت اهمیت دارند، اما ولایت‌مداری نقش عمیق‌تری در تحقق آرمان‌های دینی و اجتماعی ایفا می‌کند.

حضرت زینب (س) نمونه‌ای کامل و برجسته از ولایت‌مداری آگاهانه است. ایشان در تمامی مراحل زندگی خود، به‌ویژه در جریان نهضت عاشورا و پیام‌رسانی پس از آن، تعهد و شناخت عمیقی از مقام ولایت داشتند و به بهترین شکل در مسیر حمایت و تحقق اهداف ولایت قدم برداشتند.

حضرت زینب (س) با ایمان و معرفت کامل به مقام ولایت، نمونه‌ای بی‌بدیل از ولایت‌مداری آگاهانه و عملی بودند. ایشان با تحمل سختی‌ها، دفاع از اهداف ولایت، و پیام‌رسانی نهضت عاشورا، نقش اساسی در حفظ و تداوم اسلام ایفا کردند. ولایت‌مداری حضرت زینب (س) الگویی ماندگار برای همه مسلمانان در مسیر حمایت از ولایت و تحقق آرمان‌های دینی است.

انتهای پیام/

  • نویسنده : کیوان دارابخانی
  • منبع خبر : مژده خبر