عکاسی به واسطه آنکه یکی از سریعترین رسانهها در انتقال پیام به شمار میرود و از سویی دیگر یکی از فراگیرترین این رسانههاست شاید نقش اساسیتر و سهم بیشتری در این حوزه هنر عاشورایی داشته باشد و عکاس عاشورایی وظیفهای بس بیشتر.
عکس عاشورایی چیست؟
عاشورا در طول تاریخ همواره محملی برای اندیشهورزی در باره ماهیت آزادگی و حقطلبگی در میان مردم و هنرمندان هر دوره بوده است.
موضوعی که به واسطه این عوامل ،عکاسی از آن را بسیار سخت جلوه میدهد، از سویی عکاس خود دچار درگیری با این احساسات میشود و از سویی دیگر او موظف است که عمق این رویداد را از دریچه دوربین خود به دنیا بنماید.
باید قبول کرد خلق اثری در حوزه هنر عاشورایی پیش از آنکه نیازمند ابزار برای خلق آن اثر باشد، نیازمند درک صحیح و بالای هنرمند از مفهوم عاشورا و این واقعه مهم تاریخ تشیع دارد؛ موضوعی که در تمامی آثار ماندگار هنر عاشورایی در رشتههای مختلف به چشم میخورد و با توجه با عناصر شکلدهنده در هنر عکاسی شاید در این حوزه سختتر بنماید.
سادگی استفاده از دوربین عکاسی که در سالهای اخیر به واسطه ورود به دنیای دیجیتال همهگیر شده و بسیاری به واسطه سهولت استفاده از این ابزار خود را عکاس میدانند وجود نگاه عکاسانه اولین عاملی است که باید به همراه خلق یک عکس هنری باشد و در حوزه هنر به خلق میپردازند، اما آنچه عکسهای علی حشمتی را جذاب کرده و هنر او را به رخ می نمایاند،عکاسی در روزگار نگاتیو بوده است.
در تعریف عکس عاشورایی شاید باید به این نکته بسنده کرد که عکس عاشورایی تنها ثبت یک رویداد نیست، بلکه آمیزش حس و حال دلدادگی با ابزارهای امروزی برای بیان زیباترین و در عین حال ماناترین اتفاق بشری است.و این مورد نیز در آثار علی حشمتی خود را نمایان میکند.
اما کارکرد عکسهایی که او از آیینهای عاشورایی در شهرستان سنقروکلیایی گرفته چیست؟ شاید در سادهترین نگاه بگوییم این آثار میتوانند به عنوان اسناد و مدارک مردمشناسی دیار سنقروکلیایی در اقامه عزا در ایام سوگواری عاشورا مورد استفاده قرار بگیرند.
عکسهای عاشورایی شهرها و روستاهای کوچک ایران نشانگر آیینها و فرهنگهای قومیاست که هریک با مفهومی واحد به عزاداری پرداختهاند.
تاثیر فرهنگ عاشورایی در رفتارهای فردی و اجتماعی خانواده ایرانی چیزی نیست که بخواهیم آن را در قاب یک عکس عاشورایی به طور کامل بازجوییم، ولی عکاس عاشورایی سعی دارد در این میان با حداقل فضایی که او در اختیار دارد بیشترین دریافت خویش را در این میان داشته باشد.
این امر از آن رو می تواند مورد توجه قرار گیرد که در چند سال اخیر و با توجه به هجمه بالای تبلیغات رسانهای غرب علیه جهان اسلام و مخصوصا جهان تشیع تصاویر نهچندان مورد قبولی از عاشورا در ذهن مخاطب جهانی نشسته است و این شاید نتیجه کمکاری در ارائه مفاهیم عاشورایی از سوی هنرمندان داخلی به شمار رود.
اما در این آثار که در این شبها تقدیم خواهد شد،سعی شده،در حد توان شخصی ،و لطفی که علی حشمتی در حق این حقیر داشتند و البته،نشان از ارادت ایشان به مکتب ابا عبدالله الحسین را دارد،خاستگاه دینی و ارادت تمام قد مردمان سنقروکلیایی را به داخداران عاشورا ،نشان دهیم.
خبرنگار ماهنامه آوای دالاخانی
- منبع خبر : مژده خبر
Saturday, 21 December , 2024