یکی از موضوعاتی که همواره در شهرها به ویژه در مبادیهای ورودی و خروجی، اماکن پرتردد، بازار روزها و سر چهارراهها خودنمایی میکند موضوع تکدیگری است که همواره یکی از دغدغههای شهرها بوده است.
متاسفانه یکی از معضلات بزرگ در جامعه ما پدیده تکدیگری است؛ پدیدهای که قربانیان اصلی آن کودکان و نوجوانان هستند و این واقعیت نیز بر کسی پوشیده نیست که بسیاری از متکدیان نیازمند واقعی نیستند و تنها برای سودجویی به این پدیده غیراخلاقی روی آوردهاند.
گاهی مردم با هدف خیرخواهی و کمک به نیازمندان به این افراد پول میدهند و تصور میکنند که دادن یک اسکناس ۵۰۰ تومانی یا ۱۰۰۰ تومانی از اموال آنها چیزی کم نمیکند و تصورشان کمک به افراد است؛ اما مردم از درآمدهای ماهیانه نجومی این متکدیان خبر ندارند و در این حوزه فرهنگسازی بسیار ضعیف است.
فعالیت متکدیان چهره زشتی به شهرها میبخشد و کمک مردم آنان را به ادامه کار خود راغبتر میکند. مردم از سر دلسوزی کمک میکنند؛ اما در واقع آنها به تجارت سیاه متکدیان کمک میکنند.
وفق مواد ۷۱۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ برای شخصی که به تکدیگری میپردازد، علاوه بر مجازات حبس ( از یک تا سه ماه، مصادره اموالی را که از این راه به دست آورده ، دراین قانون تصریح شده است. وفق ماده ۷۱۳ همین قانون نیز شخصی که اطفال و اشخاص غیررشید را به تکدیگری میگمارد یا آنان را وسیله تکدی قرار میدهد علاوه بر حبس از ۳ ماه تا ۲ سال به استرداد تمامی اموالی که از این طریق به دست آورده است محکوم میشود.
فعالیت متکدیان یکی از دغدغههای شهرستان ابهر نیز به شمار میرود تا جایی جمعآوری آنها بارها مورد مطالبه مردم قرار گرفته است. در همین رابطه معاون سیاسی و امنیتی فرماندار ابهر میگوید: شهرداری ابهر دارای گرمخانه ۱۸ تخته استراحت است و حمام، غذای گرم در این مکان ارائه داده میشود، ولی با قرار دادن این مکانها در اختیار متکدیان ما شاهد جمعآوری تکدیگری نخواهیم بود.
وی با بیان اینکه این گرمخانهها برای افراد در راه مانده، آسیبدیده و بیخانمانها در نظر گرفته شده است، ادامه میدهد: متکدیان مجرم هستند، در خصوص متکدی بومی که عضو نهاد حمایتی است باید بررسی شود و خدمات اجتماعی که از سوی این نهاد برای او و خانوادهاش صورت میگیرد را محدود کرد تا متکدی وادار به ترک این جرم شود.
اغلب متکدیان ابهر غیربومی هستند
طاهریزاده میافزاید: در خصوص متکدیان سازمان یافته اقدام ضربتی صورت گرفته شده بود که متاسفانه باز شاهد بازگشت این متکدیان به سطح شهر هستیم و باید بررسی و مطالعه صورت گیرد و با کمک نیروی انتظامی و سپاه خودروی این متکدیان شناسایی و برخورد شود و نباید با اینگونه متکدیان مماشات شود.
این مسئول با بیان اینکه بهزیستی به عنوان دستگاه متولی باید در این خصوص به مراجع قانونی شکایت کند، ادامه میدهد: ما نیز از مراجع قضایی خواستاریم که در این خصوص برخورد جدی صورت بگیرد.
معاون سیاسی و امنیتی فرمانداری اظهار میکند: شاهد هستیم برخی متکدیان حرفهای دارای درآمدهای بسیار بالایی هستند این کار جرم محسوب میشود؛ بنابراین این معضل نیازمند اقدام فوری و ضربتی است تا از سطح شهر جمعآوری شود.
بیتوجهی متکدیان به قانون
رئیس بهزیستی شهرستان ابهر نیز در این رابطه با اشاره به جمعآوری متکدیان، میگوید: تعداد متکدیانی که توسط شهرداری به اورژانس اجتماعی تحویل داده شده است در چهار ماهه اول سالجاری ۴۲ مورد است.
علی لطیفی با اشاره به اینکه اورژانس اجتماعی اقداماتی نظیر هماهنگی با کمیته امداد و دادگستری، اخذ تعهد کتبی، کمک مالی به برخی از آنها و اعزام به کشور خود که اکثرا از کشورهای همسایه شرقی هستند را انجام داده است، میافزاید: کودک متکدی نیز دو مورد بوده است.
وی با بیان اینکه سازمان بهزیستی مسئول ساماندهی متکدیان است، میافزاید: در سطح شهرستان با سه گروه متکدی مواجه هستیم؛ گروه اول متکدیان حرفهای غیربومی و سازماندهی شده هستند که معمولا از کشور پاکستان و استانهای همجوار سر ساعتی با ماشین به شهرستان آورده و سر ساعتی هم جمعآوری میشوند، گروه دوم متکدیان حرفهای بومی هستند که بارها از آنها تعهد گرفته میشود که اصلا تاثیری ندارد و گروه سوم نیز متکدیان موردی یا مقطعی که برای شهرستان یا استان دیگری هستند که مسافر هستند و به مشکل مالی بر میخورند و در چهارراه میایستند و از افرادی درخواست پول میکنند و بعد شهر را ترک میکنند.
لطفی تصریح میکند: با مشکلاتی اعم از نبود مکانی برای اسکان این افراد در شهرستان و بیاثر بودن تعهداتی که بهزیستی از اینگونه افراد میگیرد، این افراد اصلا پایبند و متعهد نیستند روبرو هستیم.
این مسئول با توضیح اینکه از مرجع قانونی خواستیم این متکدیان حداقل سه روز بازداشت شوند ولی با تعهد دوباره به این کار مشغول میشوند، اضافه میکند: با توجه به اینکه اغلب این افراد تحت پوشش کمیته امداد هستند و به آنها کمکهای مالی و بستههای غذایی داده میشود اما متاسفانه این افراد متکدیان حرفهای هستند و مجدد به این کار برمیگردند.
لطیفی میافزاید: طبق بررسیهای انجام شده ۲۰ درصد از این افراد به دلیل نیاز مالی این کار را انجام میدهند و ۸۰ درصد به صورت سازماندهی شده هستند و یا معتاد هستند و برای تأمین مواد خود تکدیگری میکنند.
وی با بیان دو راهکار برای رفع این مشکل میگوید: اولین راهکار این است که با توجه به اینکه در استانها ما شاهد مراکز نگهداری از افراد آسیبپذیر و نیازمند هستیم که حتی تحت مشاوره قرار میگیرند، اما شهرستانها فاقد چنین مکانهایی هستند؛ بنابراین این مراکز باید از طریق شهرداری و یا خیرین ساخته شود و راهکار دوم اعمال جرم صورت گیرد که بسیار در ساماندهی متکدیان موثر خواهد بود.
- نویسنده : زهرا فتحی
- منبع خبر : ایسنا
Saturday, 21 December , 2024