دکتر ابراهیم شکیبا در گفت و گو با ایسنا با اشاره به ضرورت جوانسازی جمعیت گفت: پیری جمعیت مصائب و مشکلات بسیاری در حوزه های مختلف از جمله امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و … به همراه می آورد و متاسفانه کشور ما با سرعت در حال حرکت به سمت پیرشدن است.
وی افزود: نرخ باروری کلی کشور در حال حاضر ۱.۷۴ است که استان کرمانشاه از این نرخ هم پایینتر بوده و حدود ۱.۵۱ است.
شکیبا گفت: این پایین بودن نرخ باروری در حالیست که نرخ جانشینی۲.۱ است، نرخی که بتوانیم با آن جانشینی برای والدین داشته باشیم و متاسفانه ایران از این نرخ هم پایینتر است و این یعنی جمعیت فعلی کشور هم جایگزین نمی شود.
وی افزود: نرخ رشد جمعیت کشور هم شش دهم درصد و در استان نیم درصد است که بسیار نرخ رشد پایین و حقیقتا نگران کننده ای است.
رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه با بیان اینکه فرصت چندانی برای جوانی جمعیت باقی نمانده گفت: پیک جمعیت بارور کشور تا حدود شش تا هفت سال دیگر باقی است و اگر طی این مدت نتوانیم نرخ باروری را افزایش دهیم، فرصتی برای جوانسازی جمعیت باقی نمی ماند.
شکیبا مسائل فرهنگی را مهمترین مانع بر سر راه جوانسازی جمعیت عنوان کرد و افزود: قطعا مشکلات اقتصادی در زمینه فرزندآوری نقش مهمی دارد، اما طبق بررسی های متعدد انجام شده مانع اصلی جوانی جمعیت و افزایش فرزندآوری مانع “فرهنگی است.
وی افزود: زمانی که داشتن تنها دو فرزند در کشور بصورت گسترده تبلیغ می شود، چند فرزندی بصورت یک اَنگ درآمده و در حال حاضر برای برداشتن مانع فرهنگی ازیاد جمعیت، باید اَنگ “چند فرزندی” از جامعه زدوده شود.
رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه با اشاره به راه اندازی قرارگاه جوانی جمعیت در استان گفت: این قرارگاه در محل دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه هم تشکیل شده و در جلسات متعدد پیگیر رفع موانع جوانسازی و ازدیاد جمعیت هستیم.
بیش از ۱۰۰۰ سقط غیرقانونی تنها در شش ماه
رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه همچنین از شناسایی ۱۰۶۶ مورد سقط غیرقانونی در استان در شش ماهه امسال خبر داد و با تاکید بر لزوم تشدید نظارت و برخورد با سقط های غیرقانونی، گفت: این موارد افرادی بوده اند که اقدام به سقط غیرقانونی کرده و به دنبال ایجاد عوارض به مراکز درمانی مراجعه کرده اند. موارد سقط غیرقانونی بسیاری هم وجود دارد که چون عارضه دار نشده اند، به مراکز درمانی مراجعهای نداشته و شناسایی نشده اند.
شکیبا تصریح کرد: در طول سال گذشته نیز حدود ۲۳۰۰ نفر در استان به دلیل عوارض ناشی از سقط غیرقانونی به مراکز درمانی مراجعه داشته اند.
وی افزود: این آمارها نشان می دهد که نظارت و برخورد با مراکز غیرقانونی سقط جنین باید تشدید شود که خوشبختانه معاونت درمان در این زمینه با جدیت پای کار است.
شکیبا تصریح کرد: این انتظار هست که مراجع قضایی نیز ورود جدیتری به این موضوع داشته و حمایت های بیشتری برای برخورد با این مراکز غیرقانونی داشته باشند.
رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: بسیاری از افراد هم هستند که برای سقط غیرقانونی به مرکزی مراجعه ندارند و تنها با مصرف یک قرص این کار را انجام می دهند که عوارض بسیاری هم برای آنها به دنبال دارد. البته در حال حاضر این نوع قرص که برای سقط جنین به کار می رود توسط معاونت غذا و دارو از عرضه در سطح داروخانه ها منع شده است.
رییس مرکز بهداشت استان کرمانشاه با بیان اینکه سقط قانونی مراحل خاصی دارد، گفت: سقط جنین تنها در مواردی که جنین دچار مشکلات خاصی از جمله ابتلا به برخی بیماری های خاص ژنتیکی باشد مجاز است و برای این کار هم یک کمیسیون پزشکی باید اظهار نظر کرده و مراحل بسیاری باید طی شود تا پزشکان در این زمینه به قطعیت برسند.
وی در ادامه مهم ترین مانع برای خواستن فرزند بیشتر در کشور و استان را مانع فرهنگی عنوان کرد و افزود: متاسفانه بسیاری خانواده ها به دلیل مسائل فرهنگی و اینکه “چند فرزندی” بصورت یک اَنگ در جامعه درآمده، خواهان فرزند بیشتر نیستند.
شکیبا گفت: قطعا مسائل اقتصادی هم بی تاثیر نیست، اما طبق بررسی ها و تحقیقات صورت گرفته در این زمینه مانع اصلی در جامعه برای ازیاد فرزند مانع “فرهنگی” است
- منبع خبر : ایسنا
Saturday, 21 December , 2024