مژده خبر- اجلاسیه بغداد که با حضور برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای برگزار شد، از اهمیت بسزایی برای عراق و منطقه برخوردار بود. توجه به این نشست از جهات ذیل قابل‌تأمل است.

گزاره‌ تحلیلی

۱⃣ عراق به دنبال ارسال این پیام به بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است که می‌تواند نقشی میانجی و مستقل نسبت به تحولات منطقه‌ای داشته باشد. البته رویکرد عراق مبتنی بر این گزاره است که این کشور به دنبال بازیگری فعال برای تأثیرگذاری بیشتر بر مسائل منطقه‌ای است.

۲⃣ بسیاری از تحلیلگران سیاسی، برگزاری این نشست را به‌عنوان یک دستاویز سیاسی برای الکاظمی توصیف کرده‌اند. با توجه به نزدیکی انتخابات پارلمانی در عراق، بسیاری بر این عقیده‌اند که الکاظمی با چنین رویکردی به دنبال جذب آرای سیاسی عراق برای نخست‌وزیر شدن در آینده است. برگزاری این نوع نشست‌ها، قدرت چانه‌زنی الکاظمی برای تکیه زدن مجدد بر کرسی نخست‌وزیری عراق را بالا خواهد برد.

۳⃣ حضور قدرت‌های منطقه‌ای و ایجاد همگرایی در سطوح سیاسی میان این کشورها از اهداف مهم این نشست بود. نشست عراق همچنین مبنای شکل‌گیری ائتلاف اقتصادی برای حل بسیاری از بحران‌های دو یا چندجانبه میان این کشورها مطرح بود. به‌عنوان نمونه، حل اختلافات عراق و ترکیه در رابطه با مسئله آب ازجمله موضوعات مطرح در نشست عراق بود.

۴⃣ در این نشست آمریکا حضور نداشت، اما حضور بسیاری از هم‌پیمانان آن همچون فرانسه، عربستان، مصر و اردن نشان‌دهنده حضور غیرمستقیم آمریکا بود. هدف‌گذاری اصلی این اجلاسیه، حل‌وفصل مسائل همسایگان بود، لیکن غایب بزرگ آن، سوریه بود که برای جلب رضایت برخی دولت‌ها، همچون عربستان و ترکیه، از دولت بشار اسد دعوتی صورت نگرفته بود.

۵⃣ حضور فرانسه در این نشست نیز قابل‌توجه بود؛ با توجه به نزدیکی انتخابات ریاست جمهوری فرانسه و شکست‌های آمریکا در منطقه، این کشور به دنبال پر کردن جای آمریکا در منطقه است. روند این تحرکات را از سال گذشته و بعد از انفجار بیروت می‌توان مشاهده کرد. درواقع فرانسه به دنبال یک همگرایی سیاسی و اقتصادی با کشورهای منطقه برای حضور و نفوذ هرچه بیشتر در مسائل کنونی منطقه است.

 

  • نویسنده : ✍ محمدرضا فرهادی
  • منبع خبر : مژده خبر