یادداشت مژده خبر- ایالات متحده آمریکا با مساحتی معادل 9.8 میلیون کیلومترمربع و جمعیتی بیش از 340 میلیون نفر در پنجم نوامبر (15 آبان ماه 1403) برای انتخاب چهل و هفتمین رئیس جمهور کشور خود مشارکت می نمایند. این رخداد مهم برای جهان قابل توجه است و می تواند معادلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... را تحت تأثیر قرار دهد.

رئیس جمهور به عنوان بالاترین مقام اجرائی و رئیس قوه مجریه، مسئول اجرای قوانین فدرال، رهبری سیاست های داخلی و خارجی و فرماندهی نیروهای مسلح را عهده دار است. نحوه انتخاب رئیس جمهور در ایالات متحده با تعریف یک سیستم به نام electoral college)) یا مجمع انتخاباتی است.
در انتخابات چند روز آینده اکثریت مردم کشور آمریکا به یکی از دو نامزد حزب جمهوری خواه و دموکرات رأی خواهند داد و نامزد حزب جمهوری خواه دونالد ترامپ و نامزد حزب دموکرات کاملا هریس می باشد.
ساز و کار انتخابات در آمریکا دارای ضعف و نواقصی است که باتوجه به مشارکت مردم، آراء آنان در انتخاب رئیس جمهور بطور مستقیم تعیین کننده نبوده و به جای یک انتخابات ملی، یک رقابت ایالت به ایالت جایگزین شده است.
آمریکا دارای ۵۰ ایالت است و در مجموع ۵۳۸ رأی الکترال برای کل کشور تعیین گردیده و نامزدی پیروز انتخابات است که حداقل ۲۷۰ رأی مجمع گزینندگان را کسب نماید. آرای الکترال متناسب با جمعیت ایالت ها طراحی شده و کالیفرنیا با ۵۴ رأی مجمع گزینندگان بیشترین تعداد و ایالت های آلسکا، واشینگتن دی سی، داکوتای شمالی و وایومینگ تنها ۳ رأی را در اختیار دارند. در انتخابات آمریکا به خاطر وجود رای الکترال، این امکان وجود دارد که نامزدی با برنده شدن در چند رقابت نزدیک، به ریاست‌جمهوری برسد، حتی اگر در کل کشور آراء کمتری داشته باشد.
“دونالد ترامپ” رئیس‌جمهور سابق آمریکا در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ تعداد آرای مردمی کمی نسبت به “هیلاری کلینتون” وزیر خارجه اسبق آمریکا دریافت کرد اما او در ایالت‌هایی به پیروزی رسید که تعداد آرای الکترال بالایی داشت و به همین دلیل به‌عنوان رئیس‌جمهور منتخب در آن سال معرفی شد.
با بررسی تعدادی از نظرسنجی ها (تقریباً ۵ روز مانده به انتخابات) نشان از یک رقابت بسیار نزدیک مشهود است و پیش‏بینی می شود شخص رئیس جمهور اختلاف اندکی با رقیب مغلوب داشته باشد. براساس نتایج نظرسنجی مؤسسه “اطلس‌اینتل” (اطلس‌اینتل به ارائه دقیق‌ترین نظرسنجی‌ها در چرخه انتخابات سال ۲۰۲۰ مشهور است( در مجموع ترامپ با ۴۹ درصد نسبت به هریس ۴۷.۲ درصدی، پیشتاز است.
از سویی نیز در انتخابات ۲۰۲۰ دونالد ترامپ نتایج را که منجر به پیروزی جو بایدن شده بود، زیر سوال برد و اتهام تقلب گسترده را مطرح کرد. در آن ایام فرماندار پیشین کالیفورنیا “آرنولد شوارتزنگر” در مقاله ای در روزنامه اکونومیست، نوشت: تلاش ترامپ برای نابودی اعتماد مردم به انتخابات‏مان باید با محکومیت سراسری توسط همه رهبران سیاسی مواجه شود، فارغ از جناح سیاسی شان. نهایتاً در ششم ژانویه ۲۰۲۱ طرفداران دونالد ترامپ در واشینگتن دی سی تجمع کردند تا به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ اعتراض نمایند و با حمله به کنگره توسط معترضین چالش عظیمی برای این دموکراسی پدید آمد.
تندرویی های دونالد ترامپ و رفتارهای هیجانی که البته در راستای تحصیل منافع اقتصادی است هیجان فوق العاده را در جهان و خصوصاً خاورمیانه ترویج می دهد.
جنایت های رژیم غاصب و نامشروع صهیونیستی نیز در تاریخ بشریت بی بدیل بوده و آینده حیات سیاسی اسرائیل را به نابودی کشانده است. رژیمی که با حمایت های ترامپ برای عادی سازی روابط با کشورهای عربی برنامه ریزی جامع و هدفمندی نموده بود هم اکنون با جنایت های که باعث آن آمریکاست در داخل و خارج به بن بست رسیده و برنامه هایش متوقف است.
اشتباه تاکتیکی جو بایدن حمایت گسترده از جنایت های اسرائیل بوده که جهان و منطقه را به سوی جنگ و خشنوت کشانده است و بعلت ناکارآمدی در امور داخلی و خارجی و بیماری زوال عقلی و جسمی باعث کنارگیری از انتخابات و روی کار آمدن “کاملا هریس” شده است. ایالات متحده با حمایت از اسرائیل باعث شهادت بیش از ۵۰ هزار نفر زن و کودک بی‏گناه و نسل کشی در نوار غزه و حمله به لبنان شده است؛ از سویی هم بحران های منطقه ای مانند افغانستان و اوکراین باعث بروز تنش‏هایی روبه گسترش با چین و روسیه شده که میراث دار آن “کاملا هریس” است. در صورت پیروزی حزب دموکرات “‏هریس” توان نقش آفرینی بعنوان یک چهره کاریزما در جهان را نداشته و سیاست های داخلی و خارجی را به چالش می‏کشاند. نقطه ضعف دیگر “خانم هریس” نبود شهرت قوی و تاثیرگذار در ایالات متحده است و بنظر میرسد شهروندان آمریکا بمنزله فردی بیگانه به وی نگاه می کنند.
اما “دونالد ترامپ” که به تمام معنا یک شومن است بعنوان شخصی که قابل اعتماد نیست و با تصمیم های دیوانه وارانه همراه با بی اخلاقی و فساد در راستای تحصیل منافع اقتصادی در ذهن مردم آمریکا شناخته شده است. خطرات بازگشت ترامپ به کاخ سفید انتخاب وی را به یک ریسک تبدیل کرده و از نگاه نشریه اکونومیست با پیروزی ترامپ به عنوان رئیس جمهور، آمریکایی‏ها بر سر اقتصاد، حاکمیت قانون و صلح جهان ریسک می‏ کنند. “دن گلدمن” یکی از نماینده های مجلس آمریکا درباره طرح مخفی ترامپ و جانسون (رییس مجلس نمایندگان) برای عوض کردن و تقلب نتایج انتخابات ریاست جمهوری در صورت پیروزی هریس، ابراز نگرانی کرده است.
در جمع بندی می توان بیان نمود به دلیل سیاست های ضد بشری ایالات متحده و غرق شدن در تئوری توسعه به قیمت جان انسان ها، خشونت بصورت قابل توجهی در جهان در حال افزایش است و اندیشمندان از برآورد آینده‏ی در حال نگارش هراسان و بیمناک‏ند.

  • نویسنده : وحید امیری
  • منبع خبر : مژده خبر