مژده خبر- یادداشت ویژه امروز ستون بهداشت و سلامت امروز را به موضوع «تغذیه در دیابت« می پردازد.

دیابت چیست؟

دیابت بیماری است که علائم آن بالا رفتن قند خون بیش از حد طبیعی بوده و به علت اختلال عملکرد هورمون انسولین که تنظیم کننده قند خون است به وجود می آید.

بیماری دیابت دو نوع است:

۱) دیابت نوع اول یا دیابت جوانان.

۲) دیابت نوع دوم یا دیابت بالغین.

علائم دیابت: 

پرنوشی، پرادراری، ضعف و تاخیر در ترمیم زخم های بدن است.

به بیماران مبتلا به دیابت به علت اختلال در سوخت و ساز چربی‌ها، مستعد بیماری‌های قلبی عروقی هستند.

دیواره عروق خونی افراد مبتلا به دیابت، درگیر شده و باعث کاهش خون رسانی به اعضای مختلف بدن می شود.

اختلال در خونرسانی باعث آسیب های جدی در پاها، چشم و کلیه ها می شود. بیماران مستعد به عفونت نیز می‌شوند.

رژیم غذایی نامناسب، حساسیت به مواد غذایی، عفونت های ویروسی و استرس می تواند وضعیت بیماران مبتلا به دیابت را بدتر کند و بیماری آنها را تشدید کند.

مصرف چه غذاهایی سبب نگه داشتن قند خون در بیماران دیابتی می‌شود؟ مصرف مواد غذایی پر فیبر شامل سبزیجات و میوه ها باعث جلوگیری از افزایش ناگهانی سطح قند خون در این افراد می شود. نگهداری وزن در سطح مطلوب و ایده آل در افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم است، ورزش در این بیماران بسیار حیاتی است و انجام فعالیت‌های ورزشی باعث پیشگیری از عوارض دیابت و وضعیت بیماران مبتلا به دیابت می‌شود.

نیاز های غذایی مبتلایان دیابت:

ویتامین ث: این ویتامین باعث کاهش مقاومت به انسولین شده با عفونت ها مقابله کرده و قدرت عروق خونی را افزایش می دهد.

در صورت وجود مشکلات کلیوی مصرف دوزهای بالای ویتامین ث بایستی تحت نظر پزشک باشد.

ویتامین E: باعث پیشگیری از عوارض عروقی می‌شود و باعث کاهش مقاومت به انسولین شده و به عنوان مکملی هست که باعث  جلوگیری از نیاز افراد مبتلا به دیابت نوع دوم انسولین می‌شود.

ویتامین B: باعث کاهش مقاومت به انسولین می‌شود و در افراد مبتلا به اختلالات اعصاب در اندام های بدن سطح این ویتامین پایین است. اگر کمبود وجود داشته باشد، بایستی مصرف شود.

ویتامین B12: از آسیب اعصاب محیطی در بیماران دیابتی پیشگیری می کند بیوتین باعث کاهش قند خون شده و در پیشگیری از اختلال اعصاب محیطی ناشی از دیابت بسیار موثر است.

ویتامین D:  باعث افزایش ترشح انسولین شده و سطح قند خون را پایین

می آورد.

روغن گل پامچال: باعث کاهش آسیب های عصبی در بیماران دیابتی می‌شود.

مواد غذایی مفید در دیابت: 

حبوبات، جو، برنج قهوه ای،  شیر سویا، عدس، ماهی، تخم مرغ،  میوه‌های تازه، آووکادو، ریواس، گندم کوهی، گلابی، سبزیجات تازه، پیاز، قارچ، خربزه، هندوانه، کنگرفرنگی، اسفناج، آجیل، سیر، شنبلیله، دارچین.

دارچین، غنچه خشک شده، گل میخک، زردچوبه، گل گاوزبان باعث تحریک ترشح انسولین می شوند.

  • نویسنده : فاطمه مرادیان و ارسلان نادری پور
  • منبع خبر : مژده خبر